Zeleninový salát se šunkou a sýrem - postup přípravy
Po vánočním kulinářském šílenství je načase dopřát svému zažívání i celému tělu oddech. Připravte si proto chutný, výživný a přitom lehký salát ze základních druhů zeleniny, doplněný o šunku a sýr, díky čemuž vydá za celé hlavní jídlo.
Ingredience
Dvě polní okurky nakrájejte na drobné kostičky. Namísto polní okurky můžete použít klasickou salátovou. Totéž udělejte i s paprikou, kterou jste nejprve zbavili jádřince i zbytků semínek. Oba druhy zeleniny vsypte do velké salátové mísy.
Polotvrdý sýr, který máte rádi (např. Eidam, gouda atd.) nastrouhejte nahrubo. Šunku nakrájejte na kostky a obojí přidejte do salátové mísy.
Vajíčka uvařte natvrdo (asi 10 minut ve vroucí vodě). Nechte je vychladnout, oloupejte skořápku a nakrájejte je na menší kousky. Neměly by ale být úplně nadrobno, aby náležitě vynikla jejich textura.
Nakonec přidejte krájená rajčata a vše posypejte koprem, petrželkou nebo jiným druhem oblíbených bylinek. Salát podle chuti osolte a opepřete. Poté ho zakápněte majonézou, jogurtem či zakysanou smetanou (anebo jejich směsí), případně svým oblíbeným domácím dresingem a salát důkladně promíchejte, aby se všechny kousky použitých surovin obalily zálivkou. Hotový salát rozdělte na talíře, posypejte bylinkami a podávejte.