Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Hospodský hovězí guláš z kližky

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Hospodský hovězí guláš z kližky - postup přípravy

I když nejrůznějších receptů na guláš je na desítky, mnozí uznávají jeden jediný, a to ten hovězí z kližky. Připravte si oblíbené hospodské jídlo podle osvědčeného receptu od paní Ladislavy Šatavové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cibule oloupejte a nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte rostlinný olej a osmažte na něm cibuli dohněda. Stáhněte plamen na minimum, do hrnce přisypejte sladkou i pálivou papriku a za stálého míchání nechte asi 20 sekund zapražit. Poté přihoďte nakrájené maso, osolte ho a opepřete. Počkejte, až pustí šťávu, a tu nechte odpařit.

2. KROK

Maso v hrnci podlijte trochou vody a za stálého míchání ji odpařte. Poté znovu podlijte kapkou vody a znovu nechte odpařit. To opakujte celkem čtyřikrát. Nakonec podlijte kližku vroucí vodou, přidejte 4 oloupaná a na menší kousky pokrájená rajčata a papriky nakrájené na tenčí proužky. Promíchejte a nechte vařit, dokud maso nezměkne.

3. KROK

Když je maso v guláši měkké, zahustěte omáčku záklechtkou z hladké mouky a vody, popřípadě jíškou. Nechte 5 minut provařit, nakonec přidejte majoránku a případně dochuťte. Hotový guláš odstavte ze sporáku, rozdělte na talíře a ozdobte jemnými proužky čerstvě nakrájené cibule. Jako přílohu použijte domácí houskový knedlík, případně i těstoviny nebo rýži či kousek chleba.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů