Mřížkovaný linecký koláč s marmeládou - postup přípravy
Z chutného máslového těsta můžete upéct koláč hned s několika druhy marmelád. Díky tomu, že je krásně zdobený, se navíc hodí i ke slavnostnějším událostem.
Ingredience
Do mísy dejte mouku a změklé máslo a rukama zpracujte jakousi drobenku. Poté přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr a 2 vejce a zpracujte hutné lesklé těsto. Dejte ho zabalené ve fólii na 30 minut do lednice.
Plech vyložte pečicím papírem. Na pomoučněném válu rozválejte těsto na placku větší, než je daný plech. Pak ho dejte na plech, odkrájejte z něj přečnívající okraje a opět z nich udělejte kouli těsta. To rozválejte na placku a nakrájejte kolečkem na pizzu na dlouhé pruhy těsta. Z nich udělejte na koláči mřížku. Do vzniklých čtverců poté dejte marmeládu (můžete použít více druhů a dát do každého jinou, záleží na vás).
Zbytky těsta rozválejte a co nejmenším vykrajovátkem z něj vykrájejte libovolné vzory. Rozšlehejte žloutek a potřete jím pruhy těsta tvořící mřížku. Pak na ně nalepte vykrájené kousky těsta, které rovněž potřete žloutkem. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte koláč 30 minut.