Oříškovo-medové řezy „Nebe v hubě“ - postup přípravy
Pokud toužíte zažít doslova „nebe v hubě“, upečte si tyto vynikající řezy s krémem a oříškovo–medovou krustou. Recept na ně nám poskytla paní Jitka Kořánová.
Na těsto
Na ořechovou krustu
Na krém
V míse smíchejte prosátou mouku, cukr, změklé máslo (případně Heru), vejce, med, vlažné mléko a jedlou sodu. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice. Pak položte těsto na vál, rozpulte ho a z každé půlky vypracujete plát silný asi 6 milimetrů, aby se vešel tak akorát na plech.
Plech vyložte pečicím papírem a dejte na něj jeden plát těsta. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte těsto zhruba 20 minut. Po upečení ještě teplý plát potřete trochou rumu.
Na pánvi rozpusťte cukr na ořechovou hmotu, přidejte máslo, nahrubo nasekané ořechy a med. Druhý plát dejte na druhý plech vyložený pečicím papírem a na jeho vršek naneste ořechovou hmotu. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte zhruba 20 minut.
Dejte do rendlíku mléko, hladkou mouku, solamyl a vanilkový cukr a za stálého míchání svařte jakýsi pudink. Máslo vyšlehejte dohladka s moučkovým cukrem a pak do směsi zašlehejte vychladlý pudink, dokud nevznikne hladký krém. Potřete jím první plát těsta a pak ho přiklopte plátem s ořechy. Dejte moučník na 2 dny uležet do lednice, poté jej nakrájejte na porce a můžete servírovat.