Okénkové řezy s ovocem - postup přípravy
Zajímavý nápad na sladký koláč s tvarohem jsou takzvané okénkové řezy. Recept na ně nám poskytla paní Dagmar Kazdová.
Na těsto
Na náplň
V míse smíchejte mouku, moučkový a vanilkový cukr a prášek do pečiva. Pak přidejte vejce, nakrájené studené máslo a zpracujte hutné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny do lednice.
V míse smíchejte tvaroh, moučkový cukr podle vaší chuti, vejce a citronovou kůru. Smíchejte tak, aby vznikla tužší tvarohová náplň.
Těsto dejte na vál a rozdělte ho v poměru asi 2:3. Z větší části vyválejte placku o rozměru 30×20 centimetrů, dejte ji na plech vyložený pečicím papírem a navrch naneste tvaroh. Druhé těsto rozválejte na pečicím papíře, i s papírem ho nakrájejte na pruhy a z nich udělejte na tvarohu řídkou mřížku pečicím papírem nahoru. Ten poté z těsta ihned odstraňte.
Vložte plech s těstem do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte asi 25 minut. Pak ho vyndejte z trouby, dejte do rohu každého okénka nějaké ovoce a vraťte do trouby na několik minut zapéct. Před servírováním nakrájejte dezert na porce a posypejte je moučkovým cukrem.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.