Jednoduché domácí palačinky - postup přípravy
Není snad lepší snídaně než talíře plného stočených nadýchaných palačinek plných sladkého džemu, šlehačky a dalších přísad, které máte rádi. Zkuste je podle osvědčeného receptu od paní Lucie Vachové.
Ingredience
Do misky nalijte mléko, vyklepněte do něj vejce a přidejte vanilkový cukr. Vše prošlehejte metlou dohladka a postupně zapracovávejte také mouku a jedlou sodu. Když vznikne hladké a řidší těstíčko, nechte ho v chladu asi půl hodiny uležet, aby v průběhu smažení palačinek nehoustlo.
Rozehřejte pánev, kterou jemně vymažte máslem nebo rostlinným olejem. Nalijte do pánve dávku palačinkového těsta a kroužením ji rozežeňte po celém dně pánve. Vrstva by měla být opravdu velmi tenká. Během pečení palačinky mírně nabudou na objemu.
Na mírném až středním ohni smažte palačinku, dokud těsto na povrchu neztuhne natolik, aby bylo možné palačinku otočit. Poté ji smažte do jemně zlatavé barvy také z druhé strany, sundejte ji z pánve a, pokud chcete, ještě horkou ji potřete trochou másla. Usmažené palačinky udržujte v teple, aby před podáváním nevychladly.
Hotové palačinky natřete ovocnou zavařeninou nebo třeba oříškovým máslem, ozdobte je šlehačkou, zakysanou smetanou či sladkým tvarohem a postříkejte nějakou dobrou a barevnou polevou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.