Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý pečený cheesecake na plech

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 200 minut

Jednoduchý pečený cheesecake na plech - postup přípravy

Cheesecake nebo česky také tvarožník patří mezi nejoblíbenější druhy dezertů současné doby a není divu. Nebesky jemný smetanový sýr sám o sobě totiž patří mezi ten nejkouzelnější druh potraviny, který kdy spatřil světlo světa. Zkuste tuto pečenou variantu jednoduchého tvarožníku, který vám učaruje.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte osm vajíček a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do pevné pěny a odložte je na chvilku stranou.

Do misky po šlehání bílků nasypejte cukr, přidejte žloutky a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte bělavou a nadýchanou konzistenci.

2. KROK

K našlehaným žloutkům přidejte máslo, které předem trochu zahřejte v mikrovlnné troubě. Nemusí přímo téct, ale mělo by být velmi měkké. Důkladně máslo zapracujte, směs nařeďte mlékem, chvilku promíchejte a poté zašlehejte smetanový sýr nebo tvaroh.

Měli byste získat docela tekutou směs, do které přisypejte vanilkové pudinky a ještě chvíli šlehejte, dokud se zcela nespojí se sýrovou hmotou.

3. KROK

Do sýrové směsi vyklopte našlehané bílky a jemně je krouživými pohyby stěrkou směrem od dna vzhůru zapracujte, abyste získali homogenní konzistenci.

Plech o rozměrech 25 x 30 cm vyložte pečicím papírem a jeho dno vyskládejte souvislou vrstvou obdélníkových sušenek typu Bebe. Na sušenky nalijte připravenou směs a mírně ji metličkou v plechu promíchejte, abyste vyhnali vzduchové bubliny.

4. KROK

Po obvodu zasuňte mezi náplň a plech ještě několik sušenek a vložte ho do trouby zahřáté nejprve na 170 °C. Při této teplotě ho pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 160 °C a pokračujte v pečení další 1 hodinu. Jakmile povrch dortu začne hnědnout, snižte teplotu na 150 °C.

5. KROK

V průběhu pečení by se měla hladina cheesecaku mírně zvednout, ale ne příliš. Po dopečení vypněte troubu, ale nevyndávejte dort ven. Jen lehce pootevřete dvířka a zajistěte je, aby se samovolně nezavřela, a nechte koláč takto uležet a zvolna chladnout po dobu 1 až 2 hodin.

6. KROK

Po vychlazení se často na povrchu tvarohové vrstvy objeví praskliny, což je normální, takže se toho nijak neděste. Všechny nedokonalosti spravíte jednoduše třeba čokoládovou polevou, kterou zalijete vršek dortu, případně jej posypejte strouhaným kokosem nebo jen moučkovým cukrem a nikdo si ničeho nevšimne. Pak už jen dort nakrájejte na porce a podávejte.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů