Balkánský velikonoční pletenec - postup přípravy
Na velikonoční tabuli lze v některých částech Balkánu najít pletenec z těsta připomínající vánočku. Ten se na rozdíl od ní ale peče v dortové formě.
Ingredience
Dejte si do misky droždí, 1 lžíci cukru, přilijte vlažné mléko a přidejte 2 lžíce mouky. Nechte směs asi 15 minut stát, aby se rozeběhl kvásek. Do mísy dejte jedno vejce a žloutek, zbytek cukru, vanilkový cukr a špetku soli a vyšlehejte do pěny. Pak přidejte kvásek a promíchejte. Do další mísy nasypejte mouku, přilijte k ní směs s kváskem a začněte zpracovávat těsto. Poté do něj zapracujte změklé máslo a nakonec olej, těsto musí být hladké a nelepivé. Vymažte mísu olejem, vraťte do ní těsto, přikryjte ho a dejte na 2 hodiny kynout.
Během kynutí si spařte rozinky. Nechte je asi 15 minut zalité horkou vodou a pak je osušte. Horkou vodou si spařte také mandle, vyloupejte je a nakonec nasekejte nadrobno. Dortovou formu o průměru 22 centimetrů vymažte máslem.
Těsto vyklopte na vál a rozdělte na 2 kusy, třetinu a dvě třetiny. Každý kus pak rozdělte na 3 kusy, udělejte z nich bochánky, přikryjte je a nechte 10 minut odpočinout.
Začnete většími kusy těsta. Z každého vyválejte dlouhou tenkou placku, posypte ji trochou rozinek, srolujte do dlouhého válečku a ten pak ještě poválejte. Nakonec 3 prameny spleťte do copu a dejte do formy podél stěny. Totéž udělejte se 3 menšími částmi, přičemž vzniklý cop z nich dejte do prostoru ve vnitřní části většího copu ve formě. Pak ji přikryjte a nechte těsto 70 minut kynout.
Rozšlehejte vejce a vršek pletence pomažte vejcem. Posypejte ho trochou cukru a nasekanými mandlemi. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte těsto 35 až 40 minut. Po několika minutách po upečení vyndejte hotový pletenec z formy a nechte vychladnout.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.