Domácí škvarkové rohlíčky - postup přípravy
Škvarkové placky jsou obecně chutné a velmi oblíbené. Dopřejte jim trochu jiný kabát a převlékněte je za kynuté rohlíčky podle osvědčeného receptu od paní Vladimíry Bosákové.
Ingredience
Droždí rozdrobte do misky, zasypejte ho lžičkou cukru a rozmíchejte ho na kašičku. Přilijte trochu vlažného mléka, promíchejte a nechte v teple asi 15 minut stát, dokud se na povrchu nezačne vytvářet pěna.
Do mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte k ní rozemleté škvarky, sůl, vaječný žloutek, vzešlý kvásek a zbylé mléko a vypracujte hladké a pružné těsto. Zformujte z něho kouli, kterou nechte v zakryté míse kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto prohněťte, rozdělte ho na 3 kousky a z každé vyválejte kulatou placku. Po celém povrchu ji potřete změklým sádlem, rádlem ji rozkrájejte na 8 trojúhelníkových dílů a každý z nich stočte směrem od základny k cípu do tvaru rohlíčků. Stejným způsobem zpracujte i zbylé kusy těsta.
Připravené rohlíčky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, vytvarujte je do mírného obloučku a nechte je dalších 20 až 30 minut nakynout. Rohlíčky po celém povrchu potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte je kmínem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C péct na asi 20 minut dozlatova. Po dopečení je nechte zchladnout a podávejte.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.