Květákové placičky se sýrem - postup přípravy
Pokud máte rádi zeleninové pokrmy a hledáte inspiraci na zpestření svého jídelníčku, vyzkoušejte báječné placky z květáku se strouhaným sýrem. Svůj oblíbený recept na ně s námi sdílela paní Tereza Koubková.
Ingredience
Květák rozeberte na růžičky, vložte je do hrnce s jemně osolenou vodou a lžičkou sušené bazalky a nechte ho uvařit doměkka. Po dovaření jej slijte, nechte důkladně okapat a rozmačkejte ho vidličkou na kaši.
Ke květákové kaši přisypejte ještě trochu sušené bazalky a také majoránku, sůl, pepř, strouhaný sýr, nasekanou petrželku, sezamová semínka, hladkou mouku a mléko. Vyklepněte vajíčka, oddělte bílky od žloutků, ty pak přidejte do mísy s ingrediencemi a z bílků vyšlehejte pevný sníh.
Ke květákové směsi přisypejte hrst strouhanky a vypracujte homogenní těsto. Do něj pak opatrně zapracujte našlehaný bílkový sníh. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje nebo jiného tuku na smažení. Z květákové směsi odebírejte menší dávky, které vyklopte na rozehřátou pánev, vyrovnejte je do tvaru placiček a nechte je osmahnout po obou stranách dozlatova.
Po dosmažení květákové placičky nechte okapat od přebytečného tuku po smažení, posypejte je trochou sezamových semínek (pro lepší chuť můžete semínka nasucho opražit v pánvi, až začnou praskat a sama vyskakovat do výšky) a podávejte třeba s bramborovou kaší nebo jen tak samotné ke svačině.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.