Kopřivový sirup s citrónem - postup přípravy
Osvěžující jarní sirup z čerstvých kopřiv je nejen lahodný, ale je také plný vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Připravte si ho snadno podle tohoto jednoduchého receptu.
Ingredience
Listy čerstvých kopřiv otrhejte z hlavních stonků. V hrnci přiveďte k varu vodu, vyklopte do ní kopřivy a s pomocí vařečky je celé ponořte pod hladinu. Přisypejte 60 gramů kyseliny citrónové, promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte kopřivy 24 hodin odstát.
Důkladně očistěte šest citrónů (ideálně v bio kvalitě), i s kůrou je nakrájejte a v elektrickém sekáčku nebo v mlýnku na maso je rozsekejte najemno. Přidejte citróny do hrnce, promíchejte a nechte ještě 1 hodinu proležet.
Odstátý nálev slijte přes kus gázy nebo plátna (můžete použít čistou bavlněnou utěrku) a kopřivy důkladně vyždímejte. Do směsi přidejte 2,5 kilogramu cukru nebo 2 kilogramy medu (množství sladidla můžete přizpůsobit své vlastní chuti). Přidejte také dvě lahvičky extraktu z kiwi a vše důkladně promíchejte.
Jakmile se cukr nebo med zcela rozpustí, přelijte sirup do čistých a sterilizovaných uzavíratelných sklenic a uložte šťávu v lednici nebo ve studeném sklepě.
Pokud máte svůj oblíbený rodinný recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Recepty našich babiček.