5 svátečních salátů bez majonézy - postup přípravy
Když se v Česku řekne sváteční salát, všem se vybaví ten bramborový. Pokud ale máte potíže s přijetím majonézy v jeho složení, nechte se inspirovat touto pěticí zajímavých, chutných a pohledných salátů, v nichž jí nefiguruje ani kapka, a to bez ztráty chuti.
Salát s tuňákem a zeleninou
Zeleninový salát s bulgurem
Ředkvičkový salát s okurkou a bylinkami
Salát s kuřecím masem a fazolemi
Delikátní salát s křepelčími vejci a olivami
Salát s tuňákem a zeleninou
1. Salátové okurky podélně rozpulte a nakrájejte je na plátky. Malá rajčata nakrájejte na měsíčky a totéž udělejte s natvrdo uvařenými vejci.
2. Okurky rozprostřete na talíř a na ně vyskládejte měsíčky rajčat a vajíček. Mezi ně pak rozmístěte slitého a okapaného tuňáka.
3. V malé misce smíchejte špetku soli s jablečným octem (lze jej nahradit citrónovou šťávou), přidejte rostlinný olej a míchejte, dokud se suroviny s olejem nespojí. Celý salát posypejte čerstvě mletým černým pepřem, zakapejte jej zálivkou a podávejte.
Zeleninový salát s bulgurem
1. Do misky nasypejte bulgur a dobře ho propláchněte vodou.
2. V pánvi rozehřejte kousek másla a orestujte na něm 2 až 3 minuty namočený, slitý a okapaný bulgur. Podlijte ho hrnkem vroucí vody, promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte asi 15 minut vařit, dokud bulgur nevsákne veškerou vodu do sebe.
3. Mezitím nakrájejte okurky, papriky a rajčata na drobné kostičky a cibuli nasekejte nadrobno. Oberte lístky z petrželky a nakrájejte je na malé kousky, totéž udělejte také s koprem.
3. Uvařený bulgur nechte zcela vychladnout a nasypejte ho do salátové mísy. K němu přisypejte nasekanou zeleninu a bylinky, přijdete trochu soli a čerstvě mletého černého pepře, zakapejte šťávou z poloviny citrónu a 3 až 4 lžícemi olivového oleje. Všechny ingredience důkladně promíchejte, salát rozdělte do misek a podávejte.
Ředkvičkový salát s okurkou a bylinkami
1. Ředkvičky zbavte listů a kořínků a nakrájejte je na drobné kostičky. Totéž udělejte také s okurkou a natvrdo uvařenými vejci.
2. Petrželku, kopr a zelenou cibulku nasekejte nadrobno.
3. Všechny ingredience sesypejte do jedné velké mísy, posypejte je solí a pepřem, zakapejte zakysanou smetanou nebo hustým bílým jogurtem a důkladně promíchejte.
Salát s kuřecím masem a fazolemi
1. Okurku nakrájejte na tenké hranolky. Pečená kuřecí prsíčka nakrájejte na malé kousky.
2. Rajčata rozkrájejte na měsíčky, vydlabejte z nich vodnaté středy a pevnou dužninu nakrájejte na kostičky. Zelenou cibulku nasekejte nadrobno, stejně jako hladkolistou petrželku.
3. Zeleninu vsypte do salátové mísy, přidejte kuřecí maso, slité a okapané červené (nebo jiné) fazole z konzervy a nakrájené bylinky. Podle chuti salát posypejte solí, přidejte zakysanou smetanu nebo bílý jogurt a důkladně promíchejte.
Delikátní salát s křepelčími vejci a olivami
1. Křepelčí vejce uvařte natvrdo, opatrně z nich oloupejte skořápku a rozkrojte je na poloviny. Napůl rozkrájejte také cherry rajčátka.
2. Připravte si dezertní talířky, na které budete skládat salát. Rozmístěte na ně několik půlek cherry rajčátek, mezi ně vyskládejte poloviny vařených křepelčích vajíček, přidejte černé olivy a stejným způsobem pak vyskládejte také druhé patro. Salát ozdobte kuličkami mini mozzarelly a rovnoměrně po celé ploše rozmístěte celé lístky petrželky. Tímto způsobem můžete vyskládat salát na jednotlivé talířky, anebo na jeden centrální velký talíř.
3. Nakonec připravte zálivku. V misce smíchejte půl lžičky soli s mletým černým pepřem, přidejte sušené italské bylinky a tři lžíce olivového oleje. Směs ochuťte hrubozrnnou dijonskou hořčicí, lžičkou medu a citrónovou šťávou a vše míchejte, dokud se ingredience nespojí. Dresingem poté zakapejte vyskládaný salát, posypejte ho sezamovými semínky a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.