Chřestový salát nebo pomazánka - postup přípravy
Zelený chřest je báječně variabilní druh zeleniny, kterou využijete mimo jiné jako chutnou přísadu do salátů či pomazánek. Jeden recept na obojí v jednom nám poskytla paní Jitka Zeiselová.
Ingredience
Zelený chřest omyjte, osušte, odkrojte tuhé konce. V hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou cukru a na 5 minut do něj ponořte chřest, aby se povařil. Poté jej vylovte a ihned vložte do mísy s ledovou vodou a pár kostkami ledu. Díky prudkému zchlazení zůstane chřestu krásná a svěží zelená barva.
Blanšírovaný chřest nakrájejte na malé kousky, které vložte do misky. Přidejte natvrdo uvařená, oloupaná a na kostičky nakrájená vajíčka, nadrobno nasekanou cibulku, na kostičky nakrájenou okurku a šunku.
Do mísy se zeleninou a šunkou přidejte lučinu a majonézu, vše osolte a opepřete, přisypejte najemno nasekanou pažitku nebo petrželku (případně obojí) a ingredience důkladně promíchejte. Výslednou směs můžete použít jako salát, anebo ji můžete na závěr ještě rozmixovat a podávat jako pomazánku natřenou na plátku pečiva.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.