Česká „Čína“ s kuřecím masem - postup přípravy
Tento pokrm prošel kolem opravdové asijské kuchyně jen oklikou, přesto si zaslouží vaši pozornost, protože chutná opravdu báječně a navíc je i zdravý. Recept na něj v různých obměnách koluje českými domácnostmi, s tímto vyšperkovaným však přišel Youtube kanál Recepty bez brepty.
Ingredience
Kuřecí maso nakrájejte na tenké nudličky, vložte je do misky a přelijte je octem a sójovou omáčkou. Přidejte čerstvě mletý černý pepř a vše pečlivě promíchejte, aby se každý kousek masa obalil kořením. Misku překryjte kusem fólie a maso nechte v lednici minimálně 30 minut uležet.
Nasekejte nadrobno cibuli, mrkev nakrájejte na tenké plátky, pekingské zelí na nudličky a pórek na kroužky. Očištěné stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky a papriku na proužky.
Do velké mísy nalijte 300 ml vody a rozmíchejte v ní 2 lžíce bramborového škrobu. Poté do pánve nalijte trochu oleje, rozehřejte ho a zprudka v něm orestujte naložené kuřecí maso dozlatova.
Maso vyjměte z pánve, přilijte rostlinný olej a vsypte do něj cibuli s mrkví. Oboje za stálého míchání opékejte, dokud mírně nezměknou. Pak přihoďte česnek, nechte ho rozvonět a přidejte zbylou zeleninu. Za stálého míchání ji nechte opéct.
Obsah pánve podlijte vodou s rozmíchaným škrobem a přilijte 3 polévkové lžíce tmavé sójové omáčky. Směs dobře promíchejte, přiveďte ji k varu a přihoďte opečené maso. Promíchejte a nechte 2 minuty vařit. Podle chuti přilijte světlou i tmavou sójovou omáčku a pokračujte ve vaření, dokud maso zcela nezměkne.
Hotovou „Čínu“ odstavte ze sporáku, rozdělte ji na talíř, doplňte ji kopečkem vařené rýže a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.