Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Hamburská vepřová kýta

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 110 minut

Hamburská vepřová kýta - postup přípravy

Legendární prvorepublikový recept pražského Grandhotelu Šroubek od své původní receptury v mnoha restauracích i domácnostech už nadobro upustil. I když už to není originál, stále chutná dost dobře a navíc je mnohem jednoduší i levnější. Zkuste osvědčenou domácí verzi podle receptu od paní Lenky Sedláčkové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Na sporáku v pekáči rozehřejte trochu sádla nebo rostlinného oleje a osmahněte na něm jemně nasekanou cibuli dorůžova. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a petržel a nechte chvilku společně restovat. Přidejte celou vepřovou kýtu, kterou nechte ze všech stran zatáhnout. Osolte ji a opepřete. Do pekáče přihoďte bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Maso zakapejte šťávou z celého citrónu, podlijte trochou vody, pekáč zavřete víkem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 1,5 hodiny, dokud nebude maso měkké.

2. KROK

Po dopečení vyjměte z pekáče maso a bobkový list i kuličky nového koření. Zbytek rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Výslednou omáčku není třeba nijak zahušťovat. Pouze ji zjemněte sladkou smetanou a dle chuti dolaďte solí, hořčicí a cukrem. Do hotové omáčky přihoďte také na drobné kostičky pokrájenou okurku a šunku.

3. KROK

Maso nakrájejte na plátky a podávejte je přelité smetanovou omáčkou spolu s houskovým knedlíkem, případně s rýží nebo těstovinou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů