Hamburská vepřová kýta

i Zdroj fotografie: Lenka Sedláčková
ČAS PŘÍPRAVY
30 minut
ČAS VAŘENÍ
110 minut
NÁROČNOST
Snadná

Hamburská vepřová kýta - postup přípravy

Legendární prvorepublikový recept pražského Grandhotelu Šroubek od své původní receptury v mnoha restauracích i domácnostech už nadobro upustil. I když už to není originál, stále chutná dost dobře a navíc je mnohem jednoduší i levnější. Zkuste osvědčenou domácí verzi podle receptu od paní Lenky Sedláčkové.
1. KROK

Na sporáku v pekáči rozehřejte trochu sádla nebo rostlinného oleje a osmahněte na něm jemně nasekanou cibuli dorůžova. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a petržel a nechte chvilku společně restovat. Přidejte celou vepřovou kýtu, kterou nechte ze všech stran zatáhnout. Osolte ji a opepřete. Do pekáče přihoďte bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Maso zakapejte šťávou z celého citrónu, podlijte trochou vody, pekáč zavřete víkem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 1,5 hodiny, dokud nebude maso měkké.

2. KROK

Po dopečení vyjměte z pekáče maso a bobkový list i kuličky nového koření. Zbytek rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Výslednou omáčku není třeba nijak zahušťovat. Pouze ji zjemněte sladkou smetanou a dle chuti dolaďte solí, hořčicí a cukrem. Do hotové omáčky přihoďte také na drobné kostičky pokrájenou okurku a šunku.

3. KROK

Maso nakrájejte na plátky a podávejte je přelité smetanovou omáčkou spolu s houskovým knedlíkem, případně s rýží nebo těstovinou.

Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 1643 hlasů
Nahlásit chybu
61 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt