Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečený mléčný dezert s čerstvými jahodami a vanilkovým krémem

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Nepečený mléčný dezert s čerstvými jahodami a vanilkovým krémem - postup přípravy

Úžasně lahodný a pohledný nepečený dezert s jahodami okouzlí vaši rodinu i hosty. Je jednoduchý na přípravu i na suroviny, je rychle hotový a přitom chutná maximálně skvěle. A i když uvádíme v receptu jahody, použít můžete jakýkoliv druh ovoce vás napadne, nebo vám zachutná. Tyto pohárky můžete také dozdobit a dochutit karamelem, kakaem nebo čímkoliv jiným. Zkuste popustit uzdu své fantazii!

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Jahodová vrstva

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jahody umyjte a zbavte je stopek. Nakrájejte na malé kousky a vložte je do kastrůlku. Zasypejte ovoce krystalovým a vanilkovým cukrem, promíchejte a postavte na kamna, kde je na středním ohni  za občasného promíchání přiveďte k varu.




Ve chvíli, kdy se jahody začnou měnit na hustou tekutinu a začnou bublat, nechte je vřít 10 až 15 minut, dokud nezískáte hmotu s konzistencí džemu. Když je rozvar hotový, odstavte ho z kamen a nechte vychladnout.

Z jahodové směsi odeberte stranou do misky pár lžic, kterými na závěr ozdobíte povrch dezertů v pohárcích.

Vezměte sušenky a vložte je do igelitového sáčku. Paličkou nebo válečkem je potlučte tak, abyste získali hrubou sušenkovou drť (nerozbíjejte je úplně na prach).

Připravte skleněné mističky či pohárky, do kterých budete dezert připravovat. Na dno pohárků nasypejte trochu drcených sušenek a přidejte dvě lžíce vychladlého jahodového rozvaru tak, abyste jím pokryli celý povrch sušenek. Takto nechte chvilku stát, aby se sušenky natáhly vlhkostí.

Připravte mléčný krém. Do hrnce nalijte mléko, přidejte vanilkový i normální cukr a postavte na kamna. Metličkou šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a v tu chvíli po jednotlivých lžících přidejte kukuřičný škrob a důkladně jej pokaždé zašlehejte do mléka, abyste se zbavili případných hrudek. Nakonec přidejte do směsi také máslo a dál zahřívejte a míchejte, dokud se máslo úplně nerozpustí a nespojí se s mléčnou směsí.

Hotový mléčný krém odstavte z kamen a zalijte jím sušenky a jahody v mističkách.

Nechte vychladnout nejprve na pokojovou teplotu a poté je vložte asi na 2 hodiny do lednice, aby směs ztuhla. Nakonec dezerty vyjměte z lednice a jejich povrch dozdobte buďto jen jahodovým rozvarem, anebo kupičkou sušenkové drti přelitou jahodami.

Pokud chcete, můžete dezert zasypat strouhaným kokosem nebo bílou čokoládou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů