Konzervované jahody v cukru a bez zavařování - postup přípravy
Čerstvou úrodu jahod lze jednoduchým způsobem naložit do cukru, abyste je po celý rok uchovali na pečení, vaření nebo mlsání. Vůbec je tak nebudete muset zavařovat.
Ingredience
Čerstvé jahody (musí být opravdu čerstvě natrhané, nepoužívejte starší) dejte do velkého lavoru a zalijte je studenou vodou, nechte je 5 minut stát. Pak zbavte jahody stopek (velké kusy můžete i rozkrojit) a dejte je do mísy. Prosypávejte je postupně cukrem v poměru 1:1, ale asi desetinu cukru si schovejte na později.
Jahody nechte v cukru 3 hodiny stát, občas je zamíchejte. Dejte pak jahody i se šťávou, kterou pustily, do sklenic, a to téměř až nahoru. Šťávu přilévejte také, ale nechte u hrdla sklenice trochu místa.
Na vrch jahod ve sklenici nasypejte zbytek cukru. Zavíčkujte sklenice napevno čistými víčky, aby dovnitř nepronikal vzduch, a skladujte je v lednici v sekci na zeleninu. Vydrží zde bez zkažení 1 rok.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.