Lilkové lasagne s mletým masem a rajčaty - postup přípravy
Zeleninové pokrmy ve stylu italských těstovinových placek lasagní jsou poslední dobou čím dál oblíbenější a má to rozhodně svůj důvod. Vyzkoušejte je třeba z lilku podle receptu, o který se s námi podělila paní Helena Vítková Zvonková.
Ingredience
Lilek nakrájejte na plátky silné asi 3 až 5 mm. Po obou stranách je osolte, vložte je do mísy a nechte je asi 10 minut stát, aby pustily šťávu. Poté je opláchněte nebo otřete kusem papírové utěrky, abyste je zbavili nahořklé šťávy.
Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje, osmahněte na něm cibuli dorůžova a přidejte také česnek. Jakmile se rozvoní, přihoďte do pánve mleté maso a vařečkou ho rozdělte na malé kousky, aby se nespekl do hrudek.
Maso v pánvi osolte a opepřete, posypejte ho sladkou a pálivou paprikou a důkladně promíchejte. Podle potřeby směs podlijte trochou vody a za častého míchání maso chvíli duste doměkka. Nakonec ve směsi nechte rozpustit tavený sýr, dochuťte ji provensálskými bylinkami a odstavte ze sporáku.
Připravte si zapékací mísu a na dno vyrovnejte vrstvu připravených lilkových plátků. Na ně rozetřete masovou směs do rovnoměrné vrstvy, kterou poklaďte plátky rajčat a nakonec vše uzavřete opět plátky lilku.
Poté je posypejte strouhaným sýrem a vložte vše do trouby rozehřáté na 180 °C péct asi 30 minut, dokud lilek nezměkne. Pak už jen „lasagne“ nakrájejte na porce a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.