Kroupy s mákem a povidly - postup přípravy
Kroupy jsou zdravou a navíc tradiční součástí jídelníčku, která však v dnešní době ze stolů téměř vymizela. Dejte jim šanci a vyzkoušejte je v této báječné sladké variantě s povidly a mákem podle receptu od paní Hany Petrášové.
Ingredience
Kroupy vsypte do cedníku a důkladně je propláchněte pod proudem studené vody. Poté je vložte do hrnce. Zalijte je studenou vodou, přidejte trochu soli a kapku rostlinného oleje. Hrnec postavte na sporák, přiklopte ho poklicí a bez míchání vařte kroupy asi 20 až 30 minut.
Uvařené kroupy odstavte ze sporáku a nechte je ještě asi 5 minut stát. Poté je slijte a nechte důkladně okapat. Do horkých krup vmíchejte švestková povidla a rozdělte je na talíře.
Mák umelte najemno a smíchejte ho s moučkovým cukrem. Kroupy na talíři posypejte touto směsí, případně ještě přidejte moučkový cukr navrch, pokud chcete. Kroupy poté polijte horkým máslem a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.