Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečená cuketa s mletým masem a houbami

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Zapečená cuketa s mletým masem a houbami - postup přípravy

Jestliže jste letos na zahradě sklidili i nějaké ty cukety, můžete se nechat inspirovat tímto jednoduchým a velmi chutným receptem. Zapečené cukety s mletým masem a houbami nadchnou zcela jistě celou vaši rodinu. Uvaříte tak dostatek jídla i na dva dny.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si omyjte rajčata a očistěte žampiony. Rajčata následně pokrájejte na plátky a houby rozřízněte na půlky. Zeleninu umístěte do mísy, zakápněte sójovou omáčkou, promíchejte a dejte chvíli stranou.




Pak se pusťte do přípravy cukety. Tu oloupejte a nožem vytvořte plátky široké asi 2 až 3 centimetry. V další fázi je nutné ochutit mleté maso.

Vložte je do hlubší mísy, přidejte najemno pokrájenou cibuli, prolisované stroužky česneku, sůl a mletý pepř dle chuti a důkladně promíchejte. Nyní nastává moment kompletace pokrmu. K ruce si vezměte plech, vymažte ho slunečnicovým olejem a vyskládejte do něj střídavě kousky mletého masa, plátky cukety, rajčata a žampiony. Až budete mít suroviny v pekáči navrstvené, je potřeba připravit si zapékací omáčku. Tu vyrobíte tak, že do mísy vlijete rajčatový protlak, zakysanou smetanu, přidáte vejce, sůl, pepř a strouhaný tvrdý sýr, který jste si zvolili. Vše dobře propojíte a vlijete na zeleninu s masem v plechu.

Fáze pečení a servírování

Zapékací omáčku na mase a zelenině dobře rozprostřete, pokrm přikryjte alobalem a dejte do trouby péct při 180 stupních Celsia na hodinu. Posledních deset minut pečte bez alobalu, aby se na povrchu jídla vytvořila křupavá kůrka.

Jídlo podávejte například s vařenými, či opečenými bramborami. V případě, že si hlídáte linii, můžete samozřejmě přílohu zcela vynechat. Skvěle se k cuketám s masem bude hodit i dip ze zakysané smetany, zeleninový salát s jogurtem, například tatarská omáčka. Chutím se meze nekladou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů