Císařský trhanec s malinovou pěnou - postup přípravy
Původně rakouský dezert původním jménem Kaiserschmarrn je podobný palačinkám, které se však podávají natrhané na kousky a opečené v pánvi dozlatova. Vyzkoušejte ho spolu s malinovou pěnou podle jednoduchého receptu od paní Jany Podolákové Burkartové.
Ingredience
Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky si pak dále rozdělte po dvou do zvláštních mističek, z nichž jednu na chvíli odložte stranou. Dva zbylé bílky vyšlehejte do pevné pěny, přičemž v průběhu šlehání k nim postupně přisypejte 4 lžíce cukru.
Čtyři žloutky smíchejte se 2 lžícemi cukru, balíčkem vanilkového cukru, pár kapkami vanilky a vše vyšlehejte do jemné a nadýchané pěny. Přidejte lžíci rumu a citrónovou kůru a postupně do směsi zapracujte směs hladké a polohrubé mouky. Když získáte hladké těsto, jemně do něj vmíchejte také našlehané bílky.
Na středním ohni nechte rozehřát větší pánev, na níž rozpusťte plátek másla. Poté do pánve vlijte asi jednu třetinu těsta tak, abyste získali placku o výšce asi 2 cm. Nechte ji smažit po obou stranách dozlatova a stejným způsobem zpracujte také ostatní tři placky.
Osmažené placky s pomocí dvou vidliček natrhejte na menší kousky. V pánvi rozehřejte další kousek másla, přidejte do něho lžičku cukru, a když se obojí rozpustí, přihoďte natrhané kousky placek, které opečte dokřupava.
Do zbylých dvou bílků přidejte trochu cukru a pár malin a vše vyšlehejte do pevné pěny. S pomocí zdobicího sáčku ji rozdělte na talíře, přidejte osmažený trhanec, ozdobte ho čerstvými malinami, vše přes sítko zasypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.