Vepřové na pivu a opečené brambory se slaninou - postup přípravy
Pečené vepřové maso ve směsi koření na cibuli a hrubozrnné hořčici si nejlépe vychutnáte s opečenými brambory se slaninou. Recept na tuto dobrotu sdílel Youtube kanál Recepty bez brepty.
Vepřové na pivu
Brambory se slaninou
Připravte si hlubokou misku a odměřte do ní pět polévkových lžic slunečnicového oleje. Přidejte po jedné lžíci sušeného česneku, šalvěje, petrželky a trochu čerstvě mletého pepře. Vymíchejte homogenní marinádu.
Vepřovou krkovici nakrájejte na plátky silné asi 2 cm, naložte je do misky s marinádou a pečlivě je promíchejte, aby se maso kořením zcela obalilo. Poté misku zakryjte fólií a nechte maso uležet 1 hodinu při pokojové teplotě.
Oloupejte cibule a nakrájejte je na tenké půlkulaté plátky. V pekáči rozehřejte lžíci sádla a vyrovnejte na něj naložené maso. Hojně jej z jedné strany osolte, otočte ho na druhou stranu a osolte i tu. Poté přisypejte k masu cibuli a upravte obsah pekáče tak, aby maso leželo na ní.
Obsah pekáče zalijte světlým pivem, přiklopte jej poklicí a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C péct asi 90 minut. Po jejich uplynutí vyjměte maso z pekáče, výpek přiveďte k varu, přidejte podle chuti hrubozrnnou hořčici a nechte 5 minut povařit.
Brambory uvařte doměkka, slijte je a nechte dobře okapat. V pánvi rozehřejte trochu sádla a osmažte v něm na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, aby pustila tuk. Poté přihoďte uvařené brambory a nechte je smažit ze všech stran dozlatova. Po dosmažení je podle chuti osolte a posypejte čerstvou petrželkou.
Plátky pečené krkovičky vyrovnejte na talíř, přelijte je výpekem s cibulí, doplňte kopečkem pečených brambor a tatarskou omáčkou a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty