Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí rajčatový prášek z čerstvých rajčat

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 240 minut

Domácí rajčatový prášek z čerstvých rajčat - postup přípravy

Pokud chcete uchovat rajčata z letní úrody na zimu a mít je připravená na vaření, můžete si z nich vyrobit domácí kořenicí prášek. Při vaření velmi snadno nahradí třeba rajský protlak.

Ingredience pro:
2 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Omyjte rajčata, zbavte je stopek, nechte je oschnout a rozkrájejte. Menší stačí rozkrojit na polovinu, větší na více kousků. Dejte je do mísy, přidejte sůl a zamíchejte.

2. KROK

Počkejte 15 minut a pak slijte vodu, kterou rajčata pustila. Lze ji použít i na vaření. Vyložte cca 3 plechy pečicím papírem a naskládejte na ně rajčata řezem nahoru.

3. KROK

Vložte plechy do předem rozehřáté trouby na 100 °C a nechte mírně pootevřená dvířka. Sušte rajčata zhruba 4 hodiny, měla by být opravdu zcela suchá.

4. KROK

Vložte rajčata do mixéru a rozmixujte je na jemný prášek, který sladujte v uzavřené skleničce. Lze ho použít u všech jídel, do nichž dáváte rajský protlak či rajčatovou omáčku. Můžete ho před přidáním do jídla smíchat s troškou vody.

5. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů