Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kečup lepší než originál

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 55 minut

Domácí kečup lepší než originál - postup přípravy

Také si některé pokrmy rádi vylepšíte kečupem? Jistě, proč ne, rajčatová omáčka jim může dodat nový zajímavý rozměr. Nekupujte však průmyslově vyráběný kečup. Ten je plný barviv, cukru a dalších dochucovadel a připravuje vás o benefity, které můžete získat, pokud si připravíte domácí kečup. S tímto receptem to hravě zvládnete.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Rajčata, sladkou papriku a feferonky (kromě česneku a cibule) nakrájejte na menší kousky a vložte do hrnce. Vařte je na mírném ohni 30 minut a neustále míchejte. Poté omáčku dochuťte solí a kořením a provařte dalších 15 minut.




Hrnec odstavte z plotny a hmotu rozmixujte ponorným mixérem a poté přeceďte přes několik vrstev gázy nebo přes husté síto. Cibuli a česnek si nakrájejte na malé kousky a také dejte do mixéru. Přidej ocet, škrob, cukr a sůl a rozmixujte. Tuto dochucovací směs poté přilijte k zeleninové směsi. Dobře promíchejte a opět dejte hrnec na sporák a vařte asi 10 minut. Snažte se v průběhu vaření ochutnávat a pokud se vám zdá něčeho málo, klidně přidejte špetku koření apod. Poté nalijte kečup do sterilizovaných nádob, zašroubujte víčka a nechte vychladnout.

Kečup skladujte v suterénu nebo spíži. Klíčové jsou nižší teploty a tma. Po otevření každé sklenice ji skladujte už jen v lednici a během dvou dní ji spotřebujte. Pokud máte rádi italské chutě, můžete do kečupu ještě přidat také bazalku nebo jiné typické koření, které dodá originální chuť a aroma. Tento kečup lze konzumovat ke všem klasickým jídlům a pokud jej naředíte, můžete jej využít i jako omáčku na těstoviny.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů