Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté švestkové knedlíky sypané mákem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Kynuté švestkové knedlíky sypané mákem - postup přípravy

Kynuté švestkové knedlíky lze připravit na mnoho způsobů, starý rodinný recept od paní Marie Kopalové však zaručeně patří mezi ty zajímavější. Jsou totiž maštěné a poté sypané mákem.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do zadělávací mísy nalijte vlažné mléko. Přidejte trochu cukru, rozdrobte droždí, zamíchejte a počkejte pár minut, dokud nevzejde kvásek.

2. KROK

Pak přidejte vejce, zbytek cukru, mouku a sůl. Rukama nebo robotem vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechte ho zhruba hodinu kynout.

3. KROK

Během kynutí si vypeckujte švestky a mletý mák smíchejte s moučkovým cukrem. Množství cukru upravte podle toho, jak moc máte rádi sladké.

4. KROK

Jakmile těsto vykyne, odebírejte z něj tak velké kusy, jak velké chcete mít knedlíky. Z každého kousku těsta udělejte placičku a zabalte do něj švestku. Spoj dobře utěsněte prsty.

5. KROK

Postavte na sporák hrnec s dostatečným množstvím vody a přiveďte ji k varu. Vhoďte do ní poté knedlíky a vařte je tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu.

6. KROK

Knedlíky vyjměte z hrnce a dejte je do vhodné formy nebo pekáčku. Každý propíchněte a pak na ně dejte trochu másla (nebo sádla). Omastěte jím důkladně knedlíky, posypejte je směsí máku s cukrem, důkladně je v ním obalte a servírujte.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů