Buchty s tvarohem a rozinkami v rumu - postup přípravy
Kynuté buchty s tvarohem jsou česká klasika, ale náplň lze i dobře ochutit a doplnit rozinkami předem naloženými v rumu. Recept nám poskytla paní Kateřina Sojková.
Na těsto
Na náplň
Na potření
V zadělávací míse smíchejte vlažné mléko, cukr a droždí a několik minut počkejte, až se rozjede kvásek. Přidejte žloutky, olej, citronovou kůru, hladkou mouku a sůl. Rukama nebo robotem vypracujte hladké nelepivé těsto. Pak mísu přikryjte a nechte ho hodinu kynout.
Již několik hodin před pečením si naložte trochu rozinek do rumu. Během kynutí si připravte náplň. Do měkkého tučného tvarohu dejte žloutek, moučkový cukr podle chuti, vanilkový cukr, citronovou kůru, rozinky, asi 2 lžičky rumu z rozinek a v případě potřeby tvaroh nařeďte trochou mléka.
Pekáček vymažte sádlem. Z těsta odebírejte kusy podle toho, jak chcete mít buchty veliké, a do každého zabalte trochu tvarohu s rozinkami. Dobře spojte okraje těsta a dejte buchty do pekáčku spojem dolů. Nechte je ještě několik minut kynout.
Pak je navrchu pomažte trochou rozpuštěného sádla. Vložte pekáček do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte buchty 35 minut. Na závěr rozpusťte lžíci másla, smíchejte ji s lžící rumu a ještě horké buchty touto směsí potřete.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.