Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí žloutková zmrzlina

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí žloutková zmrzlina - postup přípravy

Lahodná zmrzlina je symbolem našeho dětství a i v dospělosti si ji rádi vychutnáme. Zejména v horkém létě vás mražená dobrota velmi potěší a zlepší vám celý den. Existuje celá řada nejrůznějších receptů na domácí zmrzliny, z nichž většina vyžaduje speciální vybavení a suroviny. Tento recept je jiný. Stačí vám na něj to, co máte doma, tedy mléko, vajíčka, pár dalších surovin a mrazák.

Ingredience pro:
4 porce

Zmrzlina

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do kastrůlku si nalijte mléko a dejte ho zahřát na malém plameni. Máslo nakrájejte na kostky a přidejte ho k mléku. Směs přiveďte k varu, aby se máslo rozpustilo.




Připravte si dvě mističky, rozklepněte vajíčka a oddělte si žloutky od bílků. Žloutky v misce smíchejte s cukrem a škrobem a metličkou je vyšlehejte do homogenní pěny. Přidejte k nim trochu mléka a promíchejte, abyste získali krémovou hmotu.

Žloutkovou směs tenkým pramínkem přilijte za stálého míchání do rendlíku s mlékem a znovu přiveďte k varu, zatímco nepřestáváte míchat. Když směs začne vřít, můžete vypnout oheň a nechat krém zchladnout. Během toho ji pravidelně promíchávejte.

Takto připravenou hmotu nalijte do vhodné nádoby a vložte ji do mrazáku zhruba na 6 hodin. Během této doby hmotu pravidelně promíchávejte, aby vám namísto zmrzliny nevznikla tuhá zmrzlá cihla.

Poté, co hmota zmrzne, ji můžete podávat. Nabírejte ji namočenou lžící nebo speciální půlkulatou naběračkou na zmrzlinu, narovnejte kopečky na talířek a podávejte ozdobené čerstvým ovocem. Dezert můžete dozdobit také strouhanou čokoládou, kokosovými vločkami nebo čokoládovou či karamelovou polevou.

Čokoládová poleva na zmrzlinu

Nasekejte na kousky hořkou čokoládu. Do kastrůlku dejte smetanu ke šlehání, máslo, třtinový cukr, sirupu či medu a vše zahřejte za stálého míchání až k varu. Poté snižte plamen a přisypejte nasekanou čokoládu a 2 lžíce kakaového prášku. Míchejte, dokud se vše nerozpustí a nevznikne hladká, lesklá a jednolitá hmota. Polevu nechte zchladnout a můžete s ní dozdobit zmrzlinu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů