Dršťková polévka z václavek s česnekem - postup přípravy
Pokud máte to štěstí a v lese najdete václavky, určitě byste měli vyzkoušet recept od paní Petry Pospíchalové. K této lahodné polévce podávejte čerstvý chléb nebo rohlíky.
Ingredience
Houby očistěte od největších nečistot a propláchněte je v nádobě se studenou vodou. Poté václavky vyjměte z vody, nechte okapat a nakrájejte je na proužky.
Očistěte si cibuli a nakrájejte ji na drobné kousky. Do hrnce vložte kousek sádla. Nakrájenou cibuli přidejte do rozpáleného sádla a nechte zesklovatět. Poté přidejte nakrájené houby. Vše společně promíchejte a restujte.
Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte 2 lžíce mouky. Jíšku po celou dobu pečlivě míchejte, dokud nebude mít krásnou žlutou barvu. Hotovou jíšku přidejte do polévky a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily hrudky.
Přidejte prolisovaný česnek a dochuťte sušenou majoránkou, kterou předtím promněte v prstech. Polévku provařte ještě zhruba 15 minut, aby se vyvařila moučná chuť jíšky.
Tip: Václavky můžete nahradit kotrčem nebo masáky, případně hlívou.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.