Zelné buchty z kynutého bramborového těsta - postup přípravy
Tradiční české buchty mohou působit trochu nudně, vyzkoušejte proto kombinaci zelí a kynutého těsta podle paní Jany Podolákové Burkartové. Neotřelou kombinaci červeného sladkokyselého zelí a kynutého bramborového těsta si jednoduše zamilujete na první zakousnutí.
Ingredience
Nejprve připravte kvásek. Rozdrobte 2/3 kostky droždí do teplého mléka a přidejte špetku cukru. Kvásek nechte vzejít překrytý utěrko na teplém místě.
V míse smíchejte hladkou mouku a polohrubou mouku. Přidejte citronovou kůru, jemně strouhané vařené brambory, cukr krupici, vanilkový cukr, změklé máslo, sůl a 2 žloutky.
Do směsi přidejte vzešlý kvásek a začněte s hněteným těsta. Postupně přidávejte 180–200 ml teplého mléka, dokud nevznikne vláčné těsto.
Těsto nechte kynout asi 50 minut překryté utěrkou nebo potravinářskou fólií na teplém místě. Mělo by zhruba zdvojnásobit svůj objem.
Těsto rozdělte na 24 stejných dílků. Vyválejte z dílků rovnoměrné placky. Do středu placek položte přiměřenou hromádku sladkokyselého červeného zelí a posypte skořicovým cukrem.
Zelí pečlivě zabalte do těsta, tak aby nikde nevyčnívalo. Vytvořte stejné buchty, ty klaďte na plech vytřený olejem nebo vyložený pečicím papírem.
Hotové buchty nechte ještě asi 10 minut kynout. Následně je potřete žloutkem rozmíchaným s 50 ml mléka a posypte lněnými semínky.
Buchty pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, případně dokud buchty nemají zlatavý povrch. Před podáváním nechte buchty zcela vychladnout.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.