Rychlá bábovka s vůní vanilky a citronu - postup přípravy
Hrnková bábovka je ideálním receptem pro začínající cukráře, ta podle receptu paní Andy Březinové navíc voní vanilkou a citronem. Ze základních surovin vytvoříte během chvilky dezert, který můžete servírovat ke kávě i nečekané návštěvě.
Ingredience
Na vysypání formy
Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience: polohrubou mouku, cukr, kypřicí prášek do pečiva a vanilkový cukr.
Odděleně vyšlehejte tekuté ingredience: vajíčka, olej a mléko. Tuto směs přidejte k suchým ingrediencím a důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
Z řádně omytého citronu ostrouhejte kůru. Dbejte na to, abyste strouhali pouze žlutou vrstvu, spodní bílá vrstva je hořká. Kůru a několik kapek citronové šťávy vmíchejte do těsta.
Těsto rozdělte na dvě části. Do jedné pečlivě vmíchejte kakao. Druhou část těsta ponechte bílou.
Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte moukou. Střídavě do formy nalévejte vrstvy bílého a kakaového těsta. Postupným litím získáte mramorový efekt.
Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 45–55 minut.
Tip: Zda je bábovka upečená můžete kontrolovat pomocí špejle – zapíchněte ji do těsta a opatrně vytáhněte. Pokud je špejle suchá a beze stop těsta, je upečená.
Po upečení nechte bábovku vychladnout v formě, poté ji opatrně vyklopte, posypte moučkovým cukrem a podávejte nakrájenou na plátky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.