Zavařený pikantní salát ze zelených rajčat s česnekem - postup přípravy
Nevyhazujte nedozrálá rajčata, ale připravte si z nich zavařený pikantní salát s česnekem. Chutná výborně i samotný, ale když ho doplníte pečeným masem, bude to dokonalá kombinace.
Ingredience
Sklenice o velikosti 500 ml včetně víček a veškerého nádobí, které budete při zavařování používat, ponořte do hrnce s vodou s mycím přípravkem na nádobí, přidejte balení jedlé sody a nechejte projít varem po dobu alespoň 10 minut. Sklenice a ostatní nádobí vyskládejte na plech a nechte vyschnout.
Rajčata omyjte pod tekoucí vodou, odkrojte bubáky a nakrájejte je na měsíčky. Cibuli očistěte a nakrájejte na tenké proužky.
Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Zeleninu dejte do velké mísy a důkladně promíchejte. Oloupaný česnek s pálivou paprikou bez semeníků rozmixujte na drobné kousky a směs přidejte do mísy.
Salát dochuťte cukrem, solí, mletým hořčičným semínkem a zalijte octem. Vše spolu velmi důkladně promíchejte. Přiklopte ho poklicí a nechte ho marinovat při pokojové teplotě alespoň 4 hodiny, občas ho promíchejte.
Na dno každé sklenice vložte bobkový list a 3 kuličky nového koření. Naplňte ji připraveným salátem, přidejte 1 lžíci oleje a 1 lžičku mletého pepře a dolijte šťávu ze salátu.
Do hrnce vložte utěrku a vyskládejte na ni sklenice přiklopené víčkem. Nalijte vodu do 2/3 výšky sklenic a jakmile začne vřít voda, vařte salát na nízkém plameni po dobu 25 minut.
Poté sklenice vyjměte z vody, pořádně utáhněte víčko, otočte je dnem vzhůru a přikryjte je dekou. Nechte je zchladnout a uložte je na chladné a temné místo.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Татьяна огородница