Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařená vejce, která nemusíte skladovat v lednici

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Zavařená vejce, která nemusíte skladovat v lednici - postup přípravy

Pokud patříte mezi milovníky vajec, tento recept vás zaručeně nadchne. Díky jednoduchému postupu vydrží vejce dlouho čerstvá a vy se nebudete muset zdržovat jejich vařením, budete je tak mít po ruce vždy, když na ně dostanete chuť.

Ingredience pro:
4 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vejce omyjte vodou smíchanou s jedlou sodou a opláchněte je. Vložte vejce do hrnce a zalijte je studenou vodou. Vodu osolte lžičkou soli a přiveďte ji k varu. Jakmile se vejce začnou vařit, vařte je 12 minut. 

2. KROK

Po uvaření vejce sceďte a dejte je do mísy se studenou vodou. Díky tomu rychleji vychladnou. Mezitím si oloupejte červenou řepu s mrkví a zeleninu nastrouhejte najemno. Nadrobno nakrájejte také chilli, oloupaný česnek a petrželku. 

3. KROK

Připravte si čtyři čisté a suché sklenice o objemu 700 ml a jejich dno vyplňte bobkovým listem, pepřem, jalovcovými bobulemi, hořčičnými semínky, lžičkou mletého česneku a chilli papričkou. 

Tip: Chilli papričku před vložením rozlámejte na několik kousků. Díky tomu pustí více chuti.

4. KROK

Do sklenic přidejte uvařená oloupaná vejce. Prostor mezi vajíčky vyplňte připravenou zeleninou a bylinkami. Do každé sklenice vložte něco jiného. Prostor v první sklenici nechte prázdný, druhou sklenici vyplňte petrželkou, do třetí vložte mrkev a do čtvrté sklenice vložte červenou řepu. Do sklenic přidejte hrubou sůl s octem a uzavřete. 

5. KROK

Sklenice dejte stranou a připravte si prostorný hrnec. Dno hrnce vyložte kuchyňskou utěrkou a na ni položte sklenice. Do hrnce nalijte vodu tak tak, aby horní třetina sklenic s víčkem nebyla ponořena. Jakmile začne voda bublat, vařte sklenice po dobu 15 minut.

6. KROK

Po této době vyjměte sklenice z hrnce a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Následně můžete zavařená vejce skladovat ve spíži. 

Poznámka: Vejce ve sklenicích vám vydrží čerstvá až 6 měsíců. 

7. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Melissa Mir

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů