Nadýchaná vánoční štola bez vajec - postup přípravy
Vyzkoušejte recept na vánoční štolu podle paní Jaroslavy Slavíkové. Nejenže výborně chutná, přidat si do ní můžete vše, co máte rádi, a pokud ji úhledně zabalíte, máte skvělý dárek pro vaši rodinu a přátele.
Ingredience
Do mísy nasypte polohrubou mouku a promíchejte ji s kypřicím práškem do pečiva. Poté přidejte cukr, sůl, vanilkový cukr a opět lehce promíchejte.
Do mísy přidejte změklou Heru, tvaroh a zakysanou smetanu. Poté přidejte nasekané mandle, rozinky a nastrouhanou citrónovou kůru.
Těsto velmi důkladně promíchejte a vytvořte z něj dva stejně velké válce. Poté je přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
Plech vložte do předehřáté trouby na teplotu 160–170 °C a štoly pečte přibližně 45 minut. Před koncem pečení vyzkoušejte párátkem, zda je těsto uprostřed upečené.
Po upečení štoly bohatě potřete rozpuštěným máslem a obalte je v moučkovém cukru. Vychladlé štoly poté zabalte do fólie.
Tip: Kromě mandlí a rozinek můžete do těsta přidat i kandované ovoce nebo ořechy.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.