Kompotovaná jablka bez zavařování - postup přípravy
Pokud hledáte způsob, jak uchovat úrodu z domácí zahrádky, vyzkoušejte recept na kompotovaná jablka. Využít je můžete do buchet, dezertů, sladkých omáček nebo si je můžete vychutnat jen tak samotné.
Ingredience
Sklenice včetně víček a veškerého nádobí, které budete používat, ponořte do hrnce s vodou s mycím přípravkem na nádobí, přidejte balení jedlé sody a nechejte projít varem po dobu alespoň 10 minut. Sklenice a ostatní nádobí vyskládejte na plech a nechte vyschnout.
Do hluboké nádoby vlijte 1 litr studené vody a přidejte do ní jedlou sodu. Důkladně ji míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na plátky. Vložte je do připravené lázně se sodou. Zatižte je talířkem, aby byla po celou dobu ponořená.
Nechte jablka namočené po dobu alespoň 6 hodin. Tento trik zajistí, že jablka si udrží svou texturu během vaření. Poté jablka sceďte a opláchněte je pod vodou.
Do hrnce s tlustým dnem nalijte 300 ml vody a přisypte do ní cukr. Směs důkladně promíchejte a přiveďte ji varu. Poté ji vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Do vařícího sirupu přidejte nakrájená jablka. Vařte je v sirupu po dobu 20-25 minut a pravidelně je míchejte.
Nakonec přidejte citrónovou šťávu a důkladně ji promíchejte. Vařte ji ještě 2-3 minuty a poté jablka stáhněte z ohně.
Kompotovaná jablka přendejte do sklenic a zalijte je horkým sirupem. Uzavřete je víčkem a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Poté je přendejte na tmavé a chladné místo.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.