Vánočka z 9 pramenů s mandlemi - postup přípravy
Pokud se chcete o Vánocích před svou rodinou a přáteli vytáhnout, připravte jim domácí vánočku podle receptu paní Nadi Hajžmanové. Pokud budete postupovat podle jednoduchého návodu, vánočku zvládnete, i kdybyste byli úplnými začátečníky.
Těsto
Zdobení
Ze 125 g mléka, droždí a lžičky cukru udělejte kvásek. Ve druhé míse promíchejte mouku s cukrem, rozinkami, solí, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. V této směsi udělejte důlek a vložte do něj vejce, změklé máslo a zbytek mléka.
Tip: Kvásek nechte stát aspoň 20 minut v utěrkou zakryté míse.
Do vzniklé směsi přidejte kvásek a pomocí rukou vypracujte těsto, které nechte kynout jednu hodinu. Po této době jej znovu prohněťte a dejte kynout na další hodinu. Následně z těsta udělejte 9 bochánků.
Bochánky rozválejte na válečky a upleťte z nich vánočku. Tu dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších 45 minut. Nyní vánočku pomažte rozšlehaným vejcem smíchaným s troškou vody a posypte ji mandlemi.
Vánočku pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 45 minut. Po upečení ji nechte vychladnout a pocukrujte ji moučkovým cukrem.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.