Domácí kynutý knedlík se špenátem - postup přípravy
Pokud chcete, aby váš oběd vynikal tím, že je skutečně domácí, servírujte jako přílohu doma vyrobený knedlík. Pomůže vám s tím jednoduchý recept podle paní Jany Podolákové Burkartové plný voňavého špenátu.
Těsto
Kvásek
Nejprve si připravte kvásek. Vodu nalijte do misky, rozdrobte do ní droždí, vsypejte cukr se 2 lžícemi mouky a zamíchejte. Misku přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek – potrvá to přibližně 20 minut.
V druhé míse smíchejte mouku, vaječné žloutky, špenát a přidejte kvásek. Vše zamíchejte a uhněťte těsto.
Tip: Pokud těsto příliš lepí, přidejte trochu mouky. Je-li naopak těsto příliš suché, přilijte trochu vody.
Hotové těsto nechte 40 minut kynout a poté jej rozdělte na dva stejné díly. Do každého dílu přidejte jednu menší, na kostičky nakrájenou, housku a vyválejte z těsta šišku. Obě šišky přikryjte utěrkou a nechte 15 minut kynout.
Knedlíky vařte v páře po dobu 15 minut a po uvaření je propíchněte špejlí, aby z nich pára unikla. Na závěr knedlíky pomažte olejem a servírujte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.