Sekaná svíčková z vepřového masa - postup přípravy
Pokud máte rádi klasickou svíčkovou a zároveň také rádi inovujete, připravte si ji tentokrát trochu jinak. Zkombinujte sekanou se svíčkovou omáčkou podle receptu z Youtube kanálu Vaření s Jančou a překvapte svou rodinu a případné hosty originálním pokrmem.
Maso
Omáčka
Do mísy s mletým masem vsypte majoránku, kmín, pepř, koření na mletá masa, sůl, vejce, prolisované stroužky česneku a nadrobno nakrájenou cibuli. Do mísy přisypte strouhanku a všechny ingredience důkladně promíchejte, aby se propojily.
Nyní si připravte omáčku. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte jej zkaramelizovat – potrvá to 3 minuty. Po této době do pánve přidejte mraženou zeleninu a vše zamíchejte.
Poznámka: Před přidáním zeleniny by měla cibule získat hnědou barvu.
Zeleninu smažte přibližně 5–10 minut. Zatímco se zelenina smaží, z masa vytvořte váleček, který vložte do vymazaného pekáče a osmaženou zeleninu kolem masa do pekáče rovnoměrně rozprostřete.
Nyní citron oloupejte a nakrájejte jej na kolečka. Poté kolečka vložte do zeleninové směsi a přidejte do ní také tymián, bobkový list, černý pepř a nové koření. Na závěr do pekáče vlijte 200 ml vody.
Poznámka: Na podlití můžete místo vody použít vývar.
Připravený pokrm pečte v předehřáté troubě na 200°C po dobu 75 minut. Po upečení vyndejte ze zeleninové směsi koření a sekanou. Zeleninu přelijte do hrnce a rozmixujte ji pomocí ponorného mixéru.
Do omáčky vlijte smetanu, promíchejte ji, prohřejte a můžete podávat.
Poznámka: Aby byla omáčka ještě jemnější, můžete ji propasírovat a dle potřeby dochutit.
Sekanou podávejte nakrájenou na kousky společně s omáčkou a knedlíkem.
Tip: Pokrm můžete podávat s trochou šlehačky, brusinkami a kolečkem citronu.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaření s Jančou