Hrnkové ořechové řezy se sirupem a krémem - postup přípravy
Hledáte-li osvěžující sladký dezert ke kávě nebo čaji, nepřehlédněte recept na hrnkové ořechové řezy. Pokrm je vláčný díky krému, kterému dodávají šmrnc křupavé ořechy na povrchu.
Korpus (1 hrnek = 200 ml)
Sirup
Krém
Na vymazání plechu
Pekáč vymažte olejem a vysypte jej moukou. V míse vyšlehejte vejce, vešlehejte do nich cukr, olej, mléko, ořechy, mouku a krupici. Z ingrediencí vymíchejte těsto, do kterého na závěr přimíchejte kypřící prášek do pečiva.
Poznámka: Mouku prosejte přes sítko, aby se do pekáče nedostaly hrudky.
Těsto nalijte do pekáče a pečte ho v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30 minut. Do rendlíku nalijte vodu a smíchejte ji s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Sirup přiveďte k varu a vařte jej 5 minut.
Tip: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého citronu.
Upečený korpus vyndejte z trouby a polijte jeho povrch připraveným sirupem. Dezert vložte do lednice a chlaďte přibližně 40 minut. Mezitím připravte polevu tak, že vyšleháte smetanu s vanilkovým pudinkem v prášku.
Tip: Zda je korpus upečený, zjistíte tak, že do něj píchnete na několika místech špejlí. Pokud vytáhnete čistou špejli, je korpus upečený. V případě, že se na špejli těsto zachytí, pečte dál.
Krémem pokryjte celý povrch vychlazeného korpusu politého sirupem a ozdobte ho nasekanými ořechy.
Poznámka: Hrnkové ořechové řezy podávejte nakrájené na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Serpica Recepti