Hrnková bábovka s rozinkami a karamelovým přelivem - postup přípravy
Pokud jste milovník klasických dezertů, vyzkoušejte recept na tuto vláčnou bábovku plnou rozinek s karamelovým přelivem. Podávat si můžete samotnou nebo ji servírujte s kopečkem oblíbené zmrzliny.
Na těsto
Na karamelový přeliv
Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte do nich cukr a špetku soli. Směs poté pomocí šlehače vyšlehejte do nadýchané pěny po dobu 3 minut.
Šlehání přepněte na nejnižší výkon a do pěny vlijte mléko a olej. Poté přilijte jogurt a opět ho do těsta vmíchejte. Hladkou mouku poté promíchejte s kypřicím práškem do pečiva.
Prosátou mouku s kypřicím práškem poté postupně vmíchejte do těsta pomocí metličky. Nakonec do něj přidejte rozinky a vše společně promíchejte.
Bábovkovou formu o průměru 25 cm vymažte olejem a vysypte ji moukou. Poté do ní těsto nalijte. Jablko zbavte jádřince, nakrájejte ho na tenké měsíčky a vyskládejte je na povrch těsta.
Bábovku vložte do předehřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte ji po dobu 35 minut. Před koncem pečení zapíchněte do těsta špejli, pokud bude po vytažení čistá, vyjměte bábovku z trouby.
Do hrnce nasypte cukr a nechte ho rozpustit. Poté do něj vmíchejte máslo a opatrně do něj přilijte smetanu ke šlehání. Karamel pečlivě promíchejte do poté ho nalijte do menší misky.
Upečenou bábovku nechte lehce vychladnout a poté ji vyklopte z formy. Nakonec ji polijte a potřete připraveným karamelem.
Bábovku nakrájejte na kousky a můžete ji servírovat buď samotnou nebo s kopečkem oblíbené zmrzliny.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ricette dolci