Hustý domácí jogurt ze 2 ingrediencí - postup přípravy
Patříte-li k milovníkům jogurtů, máme pro vás skvělý recept, díky kterému si můžete tuto potravinu připravit sami doma, a to ve větším množství. Tento jednoduchý postup si oblíbíte.
Ingredience
Syrové mléko vlijte do hrnce, přiveďte ho k varu a vařte jej na mírném plameni 35–40 minut.
Poznámka: Během vaření by mléko mělo zhoustnout a na jeho povrchu by se měla vytvořit smetana, kterou sesbírejte vařečkou. Můžete z něj vyrobit máslo.
Do mísy, ve které je jogurt, vlijte naběračku uvařeného mléka a ingredience promíchejte metličkou. Jakmile se jogurt v mléce rozpustí, vlijte jogurtovou směs rovnoměrně do dvou sklenic a jednoho hrnce, jak je ukázáno ve videu níže.
Do hrnce i sklenic rozlijte zbytek uvařeného mléka, tekutiny promíchejte, sklenice zakryjte víčky dnem vzhůru a hrnec cedníkem.
Poznámka: Tímto způsobem tekutinu v nádobách sice uzavřete, ale neutěsníte – potřebuje totiž vzduch.
Nádoby přikryjte čistou utěrkou a nechte tekutinu minimálně 4 hodiny kvasit. Hotový domácí jogurt skladujte v lednici v nádobách bez přístupu vzduchu.
Poznámka: Doba, po kterou jogurt fermentuje, se může lišit na okolní teplotě. Občas je potřeba nechat jogurt kvasit až 8 hodin.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Hobbyolog