Omáčka s pažitkou a masovými koulemi - postup přípravy
Nevíte-li, co vařit k obědu, inspirujte se receptem paní Ivany Reisingerové. Omáčka s pažitkou je jemná a chuťově zajímavá. Budete-li ji servírovat s masovými koulemi, budou se vaši strávníci olizovat až za ušima.
Maso
Omáčka
Příloha
Mletá masa smíchejte dohromady, směs osolte, opepřete a vmíchejte do ní nasekaný rozmarýn.
Tip: Množství rozmarýnu je závislé na vašich osobních chuťových preferencích.
Ze směsi vyválejte kuličky o průměru přibližně 3,5 cm a vložte je do tukem vymazaného pekáče. Následně maso pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 1,5 hodiny.
Poznámka: Aby bylo maso šťavnaté, přibližně v polovině doby pečení jej podlijte trochou vody.
Zatímco se kuličky pečou, připravte si omáčku. V hrnci rozehřejte máslo, zaprašte jej moukou a utvořte jíšku, kterou zalijte vývarem.
Tip: Pokud vám v jíšce vzniknou hrudky, rozmíchejte je pomocí metličky.
Do směsi vlijte šlehačku a vše vařte 20 minut. Po upečení kuliček, je vyjměte z pekáče, odložte bokem a výpek z masa přilijte do hrnce s omáčkou. Dle chuti ji osolte, opepřete a zjemněte smetanou.
Poznámka: Omáčku vařte přibližně 3 minuty a následně do ní vmíchejte omytou a nasekanou pažitku.
Omáčku s pažitkou, masovými kuličkami a brambory můžete ihned servírovat.
Tip: Brambory rozšťouchejte a podávejte je ozdobené nasekanou petrželkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.