Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Koláč s krémem a zkaramelizovanými jablky

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 34 minut

Koláč s krémem a zkaramelizovanými jablky - postup přípravy

Koláč s krémem a jablky vypadá nádherně a chutná ještě líp. Hodí se k servírování ve všední den ke kávě, ale i na oslavách. Dezert je lahodný, vláčný a díky krému šťavnatý.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Těsto

Jablková náplň

Krém

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve si připravte korpus. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Do směsi přidejte olej se změklým máslem a vše důkladně zamíchejte. 

2. KROK

Následně přidejte část množství mouky s kypřícím práškem do pečiva, citronovou kůrou a uhněťte těsto, do kterého poté přidejte zbytek mouky.  

Tip: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.

3. KROK

Poznámka: Mouku je vhodné přidávat po troškách, protože se díky tomu ingredience lépe propojí a těsto bude hladší a bez hrudek.

4. KROK

Těsto rozdělte na dvě stejné části z nichž jednu vložte do sáčku a následně do mrazáku na 20 minut. Druhou částí těsta vyplňte máslem vymazanou formu na dort tak, jak je ukázáno ve videu níže. 

5. KROK

Nyní oloupejte jablko, odstraňte z něj jaderník, nakrájejte jej na menší kousky a vložte do rendlíku. Jablko zakápněte citronovou šťávou, zasypte cukrem a promíchejte. Na sporáku jablko vařte 5 minut. 

6. KROK

Poté rendlík odstavte z tepla a do jiného rendlíku vlijte mléko, vejce, vsypte cukr, vanilkový cukr, kukuřičný škrob a všechny ingredience důkladně promíchejte. Na teple směs zahřívejte přibližně 2–4 minuty, do zhoustnutí. 

7. KROK

Do krému poté důkladně vmíchejte smetanu a následně uvařená jablka. Směs rovnoměrně rozprostřete na těsto v dortové formě a pokryjte ji těstem z mrazáku, které jste nastrouhali nahrubo. 

8. KROK

Koláč s krémem vložte do předehřáté trouby na 180–200 °C a pečte jej po dobu 25 minut.

Poznámka: Po upečení koláč posypte moučkovým cukrem a podávejte jej nakrájený na trojúhelníky.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Fatto in Casa da Alba

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů