Kynuté smažené uzlíky s vanilkou - postup přípravy
Kynuté smažené uzlíky jsou originální na pohled a skvěle chutnají. Potěšte své hosty dezertem, který je sladký, na povrchu křupavý a uvnitř vláčný a nadýchaný.
Ingredience
V míse smíchejte sušené droždí s cukrem, teplým mlékem, vanilkovým cukrem, pomerančovou kůrou a rozšlehaným vejcem.
Do směsi přidejte mouku se solí a uhněťte těsto, do kterého na závěr přidejte změklé máslo.
Poznámka: Mouku je dobré přidávat po částech, aby se ingredience lépe propojily a vzniklo hladké těsto bez hrudek.
Mísu přikryjte potravinovou fólií a nechte ho 1 hodinu kynout v teple. Po vykynutí těsto rozdělte na 10 stejných částí, z kterých vyválejte stejně dlouhé válečky o šířce 1,5 cm.
Poznámka: Z každého válečku vytvořte uzlík, jaký můžete vidět na videu níže.
Uzlíky položte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je čistou utěrkou a nechte je 20 minut kynout.
Poznámka: Pečicí papír nastříhejte kolem uzlíků tak, aby pod každým z nich byl kousek papíru.
Uzlíky i s papírem vkládejte do rozpáleného oleje a smažte je z každé strany přibližně 2–3 minuty.
Poznámka: Kynuté smažené uzlíky odkládejte na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk.
Uzlíky nakonec obalte z obou stran v cukru, nechte je vychladnout a servírujte je.
Tip: Skvěle chutnají s kávou nebo čajem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ricette dolce facili