Čínský okurkový salát s mrkví a zálivkou - postup přípravy
Čínský okurkový salát je osvěžující a má zajímavou chuť díky originální zálivce. Salát je vhodný jako svačinka, lehké hlavní jídlo, ale také jako zeleninová příloha k masu.
Ingredience
Zálivka
Okurky omyjte, nakrájejte je na tenká kolečka, v míse je smíchejte se solí a nechte je 15 minut odpočívat.
Poznámka: Díky soli okurky zkřehnou.
Mrkev oloupejte a nastrouhejte ji na speciálním struhadle na jemné nudličky. Inspirovat se můžete postupem ve videu níže. Mrkev vložte do větší mísy a smíchejte ji s nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.
Přebytečnou tekutinu s okurek slijte a vymačkejte. Okurky poté vmíchejte k zelenině ve druhé míse a připravte zálivku.
V míse smíchejte olivový olej s cukrem, sójovou omáčkou, mletou sladkou paprikou a sezamovými semínky. Do směsi vmíchejte jablečný ocet, vše zamíchejte a zálivku vmíchejte do salátu.
Tip: Místo jablečného octa můžete použít rýžový ocet.
Čínský okurkový salát můžete podávat ihned, ale skvěle chutná také vychlazený. V takovém případě jej vložte aspoň na 15 minut do lednice.
Poznámka: Salát se skvěle hodí jako lehké hlavní jídlo, svačinka, ale také jako příloha k masu nebo těstovinám.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Pollyina kuchyně