Utopenci se zelím a chilli papričkami - postup přípravy
Utopenci se zelím jsou tradiční českou pochoutkou, která je oblíbeným doplňkem k pivu. Pikantní pokrm podle Youtube kanálu Recepty bez brepty si zamilujete.
Ingredience
Nálev
Do hrnce nalijte vodu s octem a přidejte bobkový list, hořčičné semínko, celý černý pepř, nové koření, hřebíček, mletý koriandr, sůl a cukr.
Poznámka: Množství ingrediencí je orientační. Nálev dochuťte dle vlastních preferencí.
Směs přiveďte k varu a vařte ji 15 minut. Poté ji nechte volně vychladnout. Zatím připravte další ingredience. Špekáčky zbavte slupky a nakrájejte je na kolečka o šířce 0,5 cm.
Nadrobno nakrájejte také slité zelí. Na proužky nakrájejte oloupanou cibuli a na plátky nakrájejte nakládané stroužky česneku.
Ve větší míse smíchejte nakrájené ingredience a přidejte k nim nakládané pálivé papričky. Částí množství směsi naplňte dno sterilizované sklenice, na ni položte pár koleček špekáčků a vrstvení opakujte, dokud nedojdou ingredience.
Poznámka: Sterilizace sklenice a víčka je nutná, aby nedošlo ke znehodnocení jejího obsahu bakteriemi.
Obsah sklenice utlačte rukou nebo pomocí lžíce a zalejte ho připraveným vychladlým nálevem tak, aby byl celý ponořený.
Poznámka: Utopence nechte odpočívat 10–14 dní na temném a chladném místě. Pokud to nebudete moci vydržet, můžete je začít konzumovat už po 3 dnech. Čím déle je ale necháte naložené, tím lepší chuti dosáhnete.
Pokud máte svůj oblíbený rychlý recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Rychlé mňamky: Recepty do 15 minut.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty