5 způsobů, jak ozdobit sváteční stůl zeleninou

Další 2 fotografie
Další 2 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
40 minut
ČAS VAŘENÍ
0 minut
NÁROČNOST
Snadná

5 způsobů, jak ozdobit sváteční stůl zeleninou - postup přípravy

Pokud jste si mysleli, že zelenina je pekelně nudná a na slavnostní tabuli se vlastně ani nehodí, pak se podívejte na těchto pět způsobů jejího aranžování. S trochou fantazie získáte nádherné talíře plné zdravého občerstvení.
1. KROK

Rajčatová růže s okurkou a ředkvičkou


1. Velké rajče rozpulte na poloviny. Jednu z nich nakrájejte na měsíčky, které vyskládejte po obvodu talíře. Salátovou okurku nakrájejte na plátky a vyskládejte je po vnitřním obvodu rajčatového kruhu.

2. Zbylou polovinu rajčete nakrájejte na velmi tenké plátky, které rozprostřete do dlouhé linie tak, aby se vzájemně asi z poloviny překrývaly. Tuto linii poté stočte do tvaru růže, již umístěte doprostřed obou soustředných kruhů.

3. Ředkvičky uprostřed rozkrojte malým nožíkem klikatým řezem na poloviny, které rozmístěte kolem okraje okurkového kroužku.

2. KROK

Papriková hvězdice s růží


1. Z celé okurky odkrojte podélně tenké proužky a okurku nakrájejte na šikmé plátky, které vyskládejte po obvodu talíře.

2. Z červené papriky vykrojte jádřinec, odstraňte zbytky semeníku a dužninu pokrájejte na trojúhelníky, které vyskládejte dokola na okurkový kruh.

3. Ostrým nožíkem oloupejte slupku z rajčete tak, abyste vytvořili úzký souvislý pruh, který stočte do tvaru růže. Tu pak posaďte doprostřed celého aranžmá, jež na závěr dozdobte několika snítkami čerstvé petrželky, které umístěte těsně okolo rajčatové růže.

3. KROK

Okurková želva Ninja


1. Okurku nakrájejte na rovné, silnější plátky, které rozmístěte do talíře do tvaru půlkruhu.

2. Jednu velkou nebo několik menších mrkví nakrájejte na tenké a krátké hranolky, které vyskládejte v souvislém pruhu nad okurkový půlkruh. Nad mrkve posaďte ještě několik plátků okurek, abyste pokryli zbylou plochu talíře.

3. Do volného prostoru v okurkovém půlkruhu nasypejte celé vypeckované černé olivy. Na mrkvový pruh položte dva plátky okurky jako oči a doprostřed položte poloviny černých oliv, coby zorničky. Želva Ninja je na světě.

4. KROK

Květinový záhonek z okurky, rajčat a ředkviček


1. Salátovou okurku nakrájejte na tenké šikmé plátky, z nichž na oválném talíři vyskládejte dva malé kroužky na každou stranu oválu.

2. Malá rajčata rozkrojte napůl a vyskládejte z nich mezi okurkovými koly vlnovku. Ředkvičky rozpulte zubatým řezem a vyskládejte je do zbylých mezer mezi okurkovými koly a rajčatovou vlnovkou.

3. Oloupejte dvě malá rajčátka ze slupky tak, abyste vytvořili užší souvislý pruh, z něhož stočte růžičku. Tu položte do středu každého okurkového kruhu a celé aranžmá ozdobte lístky petrželky, které umístěte okolo ředkviček.

5. KROK

Jednohubkový ježek


1. Rozpulte malou dýni, vydlabejte vláknitý střed se semeny a celou polovinu položte doprostřed tácku.

2. Citrón podélně asi ve dvou třetinách seřízněte a ze širší části odkrojte konec. Tím vytvoříte jakoby hlavu ježka, kterou přiložte k přední části dýně.

3. Nyní můžete začít připevňovat bodliny. Berte párátka, na každé napíchněte černou olivu a olemujte jimi citrón. Na další párátka napichujte bílé hrozny a umístěte je nad řadu oliv. Stejným způsobem napichujte mini mozzarelly, které přijdou nad bílé hrozny. Poté utvořte řadu z cherry rajčátek, pak z tmavých hroznů, nakládaných žampionů, celých kumquatů, zelených oliv, kousků lovecké klobásy, na hranolky pokrájené salátové okurky, znovu tmavých hroznů, mozzarelly, zelených oliv a rajčat.

4. Do citrónu zasadťe dvě kuličky černého pepře jako oči a ježek je připraven putovat na stůl.

6. KROK

Videopostup krok za krokem


Galerie

Další 2 fotografie
Další 2 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 267 hlasů
Nahlásit chybu
78 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt