Sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu s kečupem - postup přípravy
Okurky s kečupem vytváří jedinečnou kombinaci kyselé a sladké chuti. Okurky jsou šťavnaté, křupavé a můžete je servírovat jako přílohu ve všední den i na oslavách.
Ingredience
Nálev
Sterilizované sklenice naplňte koprem a cibulí nakrájenou na kolečka. Do každé sklenice vsypte stroužek česneku, dvě kuličky černého pepře a kuličku nového koření.
Do každé sklenice vsypte také 7–10 semínek koriandru a vložte polovinu bobkového listu a kousek listu dubového. Sklenice nyní naplňte okurkami a na jejich povrch položte kousek květu kopru tak, jak to můžete vidět ve videu níže. Poté si připravte nálev.
Do hrnce nalijte vodu, vsypte do ní cukr, vsypte sůl a přilijte ocet s kečupem. Směs promíchejte a přiveďte k varu. Následně ji, ještě horkou, nalijte do sklenic, až po jejich povrch.
Sklenice volně uzavřete sterilizovanými víčky a vložte je do hrnce, jehož dno vyložte čistou utěrkou. Do hrnce nalijte horkou vodu až po víčka a od bodu varu, je vařte 5–10 minut.
Poznámka: Doba zavařování závisí na velikosti sklenice. Má-li sklenice objem 500 ml, vařte ji 5 minut. Má-li objem 800 ml, vařte ji 8 minut.
Po uvaření víčka pevně utáhněte, sklenice vyjměte a položte je víčky dolů na rovnou plochu. Přikryjte je ručníkem a nechte je volně vychladnout.
Poznámka: Okurky s kečupem skladujte na temném a chladném místě.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Panna Lesia