Cuketové holubky s gruzínským kořením - postup přípravy
Zavítejte do Gruzie prostřednictvím tradičního jídla v podobě cuketových holubků. Obsahují osvěžující zeleninu, šťavnaté maso a dvě z nejslavnějších gruzínských koření.
Ingredience
Omáčka
Na posypání
Cukety omyjte a odkrojte z nich okraje, které nebudete používat. Poté cukety nastrouhejte horizontálně na plátky, které osolte ze všech stran. Osolené cukety vložte do sítka umístěného nad mísou a nechte ze zeleniny odkapávat šťávu.
Poznámka: Šťávu nevylévejte, budete ji později potřebovat.
Zatím smíchejte mleté maso s propranou rýží a ke směsi přidejte koření.
Poznámka: V tomto receptu bylo použito koření Utskho suneli (pískavice mletá), které je hojně používané v gruzínské kuchyni.
Směs ochuťte také solí, pepřem a přidejte k ní nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile se ingredience propojí, nakrájejte 4 ks plátků cukety nadrobno a do směsi je vmíchejte.
Zbytek cuket vyskládejte vedle sebe a na okraj každého plátku položte přibližně lžíci masové směsi. Cuketu zarolujte a vložte do pánve. Nyní připravte omáčku.
Tip: Aby se cuketové holubky nepřipálily ke dnu, vymažte pánev trochou másla.
Smíchejte rajčatovou pastu s kořením Khmeli suneli, zakysanou smetanou a šťávou z cuket. Pánev s holubky duste pod pokličkou, na mírném ohni, 5 minut. Poté zvyšte teplotu a pokrm zalijte připravenou omáčkou. Pokrm vařte, na středním plameni, pod pokličkou dalších 35–40 minut.
Poznámka: Koření Khmeli suneli patří k nejslavnějším a nejhojněji používaným kořením v gruzínské kuchyni.
Tip: Cuketové holubky servírujte posypané nasekaným koprem nebo petrželkou. Můžete je podávat samotné s oblíbeným pečivem nebo například s rýží či hranolky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Рецепты в гостях у Вани