Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketové holubky s gruzínským kořením

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Cuketové holubky s gruzínským kořením - postup přípravy

Zavítejte do Gruzie prostřednictvím tradičního jídla v podobě cuketových holubků. Obsahují osvěžující zeleninu, šťavnaté maso a dvě z nejslavnějších gruzínských koření.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Omáčka

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Cukety omyjte a odkrojte z nich okraje, které nebudete používat. Poté cukety nastrouhejte horizontálně na plátky, které osolte ze všech stran. Osolené cukety vložte do sítka umístěného nad mísou a nechte ze zeleniny odkapávat šťávu. 

Poznámka: Šťávu nevylévejte, budete ji později potřebovat.

2. KROK

Zatím smíchejte mleté maso s propranou rýží a ke směsi přidejte koření. 

Poznámka: V tomto receptu bylo použito koření Utskho suneli (pískavice mletá), které je hojně používané v gruzínské kuchyni.

3. KROK

Směs ochuťte také solí, pepřem a přidejte k ní nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile se ingredience propojí, nakrájejte 4 ks plátků cukety nadrobno a do směsi je vmíchejte. 

4. KROK

Zbytek cuket vyskládejte vedle sebe a na okraj každého plátku položte přibližně lžíci masové směsi. Cuketu zarolujte a vložte do pánve. Nyní připravte omáčku.

Tip: Aby se cuketové holubky nepřipálily ke dnu, vymažte pánev trochou másla.

5. KROK

Smíchejte rajčatovou pastu s kořením Khmeli suneli, zakysanou smetanou a šťávou z cuket. Pánev s holubky duste pod pokličkou, na mírném ohni, 5 minut. Poté zvyšte teplotu a pokrm zalijte připravenou omáčkou. Pokrm vařte, na středním plameni, pod pokličkou dalších 35–40 minut. 

6. KROK

Poznámka: Koření Khmeli suneli patří k nejslavnějším a nejhojněji používaným kořením v gruzínské kuchyni. 

7. KROK

Tip: Cuketové holubky servírujte posypané nasekaným koprem nebo petrželkou. Můžete je podávat samotné s oblíbeným pečivem nebo například s rýží či hranolky. 

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů