Roláda z krkovice s anglickou slaninou - postup přípravy
Roláda z krkovice, podle Youtube kanálu Recepty bez brepty, je šťavnatá a plná bohatých chutí. Součástí receptu je i lahodná omáčka, která pokrmu dodává šmrnc.
Ingredience
Omáčka
Jíška
Špekáčky nakrájejte na proužky, slaninu na plátky, vařené vejce na čtvrtky a oloupanou cibuli na měsíčky.
Okurky nakrájejte na proužky a z vepřové krkovice vytvořte, pomocí nože, jeden velký plát, jaký můžete vidět ve videu níže. Maso jemně naklepejte z obou stran a ochuťte ho stran solí a pepřem.
Tip: Maso naklepejte přes potravinovou fólii, která zmírní riziko porušení struktury masa a odstřikování šťávy po okolí.
Maso následně z jedné strany potřete hořčicí a pokryjte ho plátky slaniny, kousky špekáčků a okurkami. Přidejte také cibuli a vařené vejce.
Poznámka: Vejce si připravte předem. Vařte ho 10 minut.
Ingredience posypte nasekanou petrželkou, maso zarolujte a zavažte ho provázkem, aby se roláda během pečení nerozpadla. Maso ochuťte po povrchu solí a pepřem ze všech stran a připravte si omáčku.
Na pánvi rozpusťte sádlo a smažte na něm nadrobno nakrájenou slaninu přibližně 1 minutu. Do pánve přidejte maso a smažte ho z každé strany 1–2 minuty. Chcete jen, aby se zatáhlo.
Poznámka: Pro smažení zvolte pánev, která je vhodná k pečení v troubě.
Poté ho z pánve vyndejte a vsypte do ní nahrubo nakrájenou cibuli, kterou smažte 3–4 minuty, dozlatova. Do směsi přidejte hořčici, vše smažte další 1 minutu a následně do pánve vlijte vodu nebo vývar. Nakonec vraťte zpět maso a do omáčky vlijte lák z okurek.
Pokrm zakryjte pokličkou a pečte ho v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 2 hodin. Po upečení maso vyjměte a omáčku zahustěte jíškou.
Poznámka: Jíšku si můžete připravit bokem rozpuštěním másla, které zaprášíte moukou. Mouku ale můžete také rozpustit ve vodě a poté ji přidat do omáčky.
Po přidání jíšky omáčku vařte 10 minut a poté ji sceďte. Ingredience, které vám zůstanou v sítku, propasírujte do omáčky a poté do ní přidejte i to, co v něm zbylo po propasírování.
Poznámka: Po přidání jíšky je nutné pokrm provařit, aby byl lépe stravitelný.
Roládu z krkovice servírujte nakrájenou na plátky společně s omáčkou a šťouchanými brambory ozdobenými polníčkem.
Tip: Místo brambor můžete servírovat hranolky, rýži nebo jinou oblíbenou přílohu.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty