Zapečené karbanátky s bešamelem - postup přípravy
Připravte si zajímavou alternativu k tradičním smaženým karbanátkům. Zapečené karbanátky s bešamelem jsou šťavnaté a lze je servírovat s bramborami, rýží i salátem.
Karbanátky
Na obalení a smažení
Bešamel
Na posypání
Pro začátek připravte masovou směs na karbanátky. Červenou cibuli nakrájejte nadrobno a smíchejte ji s mletým masem, nadrobno nakrájeným česnekem, nahrubo nastrouhanými oloupanými brambory, vejcem, moukou a kořením.
Ze směsi vytvořte karbanátky velikosti dlaně, které obalte z obou stran v mouce a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Karbanátky smažte na rozpáleném oleji, z každé strany, po dobu 4 minut, dozlatova. Poté je vložte do pekáče a připravte bešamel, kterým maso zalijete.
Do pánve s výpekem z karbanátků vložte máslo, které smíchejte s moukou. Jakmile vznikne hladká jíška, vmíchejte do ní mléko a poté smetanu ke šlehání. Směs ochuťte trochou soli.
Tip: Aby se ingredience lépe propojily, mléko přidávejte po troškách.
Do bešamelu vmíchejte trochu oblíbené kořenící směsi a vzniklou omáčkou zalijte karbanátky v pekáči. Příprava bešamelu vám zabere přibližně 6 minut.
Poznámka: Můžete použít jakékoliv oblíbené koření, včetně muškátového oříšku. V tomto receptu byla použita bazalka s rozmarýnem.
Karbanátky pokryjte plátky Goudy a Mozzarelly a pečte je v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30 minut.
Tip: Místo plátkového sýra můžete sýr nastrouhat a pokrm jím posypat.
Zapečené karbanátky servírujte s oblíbenou přílohou, jako je pečivo, brambory nebo rýže.
Tip: Ke karbanátkům můžete podávat houbovou omáčku.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Slano i Slatko